Milyen típusú olajok biztonságosak a vágódeszkán – 3.rész

Az előző cikkekben megismerkedtünk a biztonságosan használható vágódeszka olajokkal, valamint az óvatosan használható olajokkal, most bemutatjuk azokat az olajokat, melyeket nem ajánlott használni.

Nem ajánlott a használatuk

Növényi olajok

Az olívaolajat, a kukoricaolajat és a napraforgóolajat soha nem szabad vágódeszka vagy hentesblokk karbantartására használni. Amint fentebb említettük, ezek az olajok avasodást okozhatnak – ez a folyamat elviselhetetlen szagot és kellemetlen ízt eredményeznek. Amikor egy vágódeszka hozzáér az ételhez, kerülni kell az avasodó anyagokat. Az ételnek mindig finomnak kell lennie!

Lakk

A famegmunkálásnál használt átlátszó, kemény, védőréteget vagy fóliát, lakkot sellaknak vagy lakknak is nevezik. Noha ezek a termékek védik a fát és gyönyörű felületet biztosítanak, nem alkalmasak vágódeszka karbantartására. A legtöbb lakk olyan oldószerből készül, amely megőrzi a tartályban lévő folyadékot, és a felület száradása során elpárolog, így kötőanyag vagy gyanta marad, amely védi a fa felületét. Ez a maradék gyanta kitörik és leválik, ha éles tárgyaknak, például késeknek van kitéve.
Ez két okból is problémás:

  • a lakkban lévő anyagok mérgezőek lehetnek az emberre
  • ha már egy kevés lakk van az élelmiszerben, az tönkre teheti az ízt és az esztétikai vonzerőt.

Alkohollal való dörzsölés

Ha a vágódeszkákat és a vágódeszkákat nem karbantartják megfelelően, kiszáradhatnak és megrepedhetnek. Az alkohol dörzsölése, bár nagyszerű fertőtlenítő, rendkívül szárít. Fán való használata ellentétes a karbantartással. A fertőtlenítéshez használjon helyette hígított fehérítőoldatot vagy szappant.