Milyen típusú olajok biztonságosak a vágódeszkán – 2.rész

Az előző cikkben megismerkedtünk a biztonságosan használható vágódeszka olajokkal, most bemutatjuk azokat az olajokat, melyeket óvatosan kell használni.

Óvatosan használja

Tungolaj 

A Dél-Kínából származó tungfából származó olaj, nagyon népszerű a famegmunkálásban, mert enyhe arany árnyalatú szatén megjelenést kölcsönöz. Két okunk van azonban az óvatosságra:

  • Vannak, akik borzasztóan allergiásak a tungolajra, mivel az diófából készült.
  • A „tungolaj” elnevezést a festék- és lakkgyártók gyakran használják olyan termékek általános neveként, amelyek kis mennyiségű olajat tartalmaznak, vagy hasonló felületet biztosítanak.

Legyen óvatos azokkal a tungolajos lakkokkal és festékekkel, amelyek nagy valószínűséggel nem emberi fogyasztásra szánt mérgező vegyi anyagokat tartalmaznak. Ha tungolajat használ, keressen 100%-os tisztaságú tungolajat.

Lenmagolaj 

Ezt az olajat a lennövény préselésével nyerik. A nyers lenmagolaj emberi fogyasztásra biztonságos. A főtt lenolajat azonban felmelegítik és olyan vegyszerekkel kezelik, amelyek mérgezővé teszik az emberre. A lenolajat víztaszító tulajdonságai és felhordás utáni csillogása miatt nagyra értékelik a famunkások. Szerves olajként azonban az avasodás lehetséges hátránya. Az avasodás minden szerves olajnál gyakori probléma, amelyet a zsírok hidrolízise és/vagy autooxidációja okoz. Nekünk, embereknek ez rangot, kellemetlen szagot vagy ízt jelent a táblán. Ennek ellenére a lenmagolaj nem avasodik olyan gyorsan, mint más olajok, és néhányan azt mondják, hogy egyáltalán nem avasodik. Ez nagyon jól jöhet a lenolaj használatának csak akkor, ha ismeri a forrást és a minőséget.

Dió olaj

Az angol dióból kivont dióolaj hasonló a lenmagolajhoz, néhány további hátránnyal és előnnyel. Először is, dióból származik, ezért legyen óvatos az allergiás családtagokkal vagy vendégekkel. Ez is nagyon drága, és a lenmagolajhoz hasonlóan végül avas lesz. Az egyetlen előnye, hogy a dióolaj nagyszerű illatú!

Kókuszolaj (finomított, szűz vagy nem feldolgozott)

Az érlelt kókuszdió húsából kivont étolaj, a kókuszolaj egyre népszerűbb anyag, amelyet vágódeszkák és hentesblokkok karbantartására használnak. Magas telített zsírtartalma miatt lassan oxidálódik, ezért ellenáll az avasodásnak. Ennek ellenére vannak jelentések arról, hogy a kókuszolajjal kezelt táblák hosszú idő után szagot éreznek.

A kókuszolajnak rengeteg felhasználási lehetősége van: bőrhidratálóként, szappanként, főzéshez és sütéshez, sőt gyertyafénynél égetéshez is. A neve ellenére diómentes is!

Fehérítő

Mindannyian ismerjük a fehérítő fertőtlenítő tulajdonságait. Gyorsan reagál a mikrobiális sejtekkel, denaturálva és elpusztítva számos kórokozót. A nagy mennyiségű fehérítő azonban mérgező az emberre. A jó hír, hogy ez a hígított fehérítőoldat biztonságos Önnek és vágódeszkája számára. Adjon egy teáskanál fehérítőt egy liter vízhez, és öntse el a táblát. Ezután öblítse le forró vízzel, majd próbálja meg törölközővel. Semmiképpen ne használjon hígítatlan fehérítőt a vágódeszkákon vagy a vágókockákon, mivel ez nem biztonságos koncentráció, és elszínezheti a deszkát. A legfontosabb, hogy soha ne áztassa a deszkát fehérítő és víz keverékébe.